Meskun Mahal Operasyonlarında Tahliye Ders Notları

  1. Operasyona katılan tüm personel barış şartlarında yaralıya emniyetli yaklaşım, yaralının taşınması ve tahliye aracı veya ambulansa konulması konusunda eğitilmeli, defalarca provası yapılmalıdır.
  2. Tahliye ekibi Operasyon sahasında kullanılan malzeme ve teçhizatı iyi tanımalı, müdahale ederken bir balistik yeleğin veya balistik kaskın nasıl çıkartılması gerektiğini bilmelidir.
  3. Meskun mahal operasyonlarında tahliye için kullanılacak araç mümkün mertebe zırhlı EYP ve Mayınlara karşı dayanıklı araç olmalıdır.
  4. Bir meskun mahal operasyonu devam ederken, tahliye aracı emniyetli ve en yakın noktada beklemelidir.
  5. Yaralıyı tahliye etmeye giden bir tahliye aracının yeri derhal doldurulmalı, mutlaka yedeklenmelidir.
  6. Tahliye aracı personeli sürpriz durumlara karşı hazırlıklı olmalı, gözlerini çevreden, parmaklarını tetikten ayırmamalıdırlar.
  7. Her zaman bir saldırıya veya rokete maruz kalabileceklerini unutmamalıdırlar.
  8. GPS, Harita okuma veya istenilen noktaya gitmekte problem yaşamamalı, tarif üzere gidebilmeli, çevreyi sokak sokak ve Alternatif yollarıyla beraber çok iyi bilmelidir.
  9. Uydu fotoğraflarının bu konuda çok yardımcı olabileceği hatırlanmalı ve etkin şekilde kullanılmalıdır.
  10. Bir emniyet personeli, şoför, bir hekim ve bir yardımcı sağlık personeli ideal bir ekiptir.
  11. Bir yaralanma vakasında; taktik durumun elverdiği ölçüde ilk müdahale operasyonel ekip tarafından, yaralının üzerindeki “Bireysel İlk Yardım Kiti” ile yapılmalıdır.
  12. Hava araçları ile tahliye yapılacak ise Tim/ Bölük / Tabur devamlı talimatına uygun olarak bir bölge seçilmeli, bu bölge operasyon başlamadan önce belirlenmelidir.
  13. Değişen taktik duruma göre yeni Helikopter kabul ve tahliye noktaları oluşturulmalıdır.
  14. Tahliye noktası emniyetli fakat uzak bir noktada belirlenebilir (özellikle hava araçları ile tahliye de). Bu durumlar için sürükleme veya el ile taşıma metotlarından ziyade sedyeler kullanılmalıdır.
  15. Taşıma esnasında kazazede sedyeye sabitlenmelidir.
  16. Amacımızın; yaralının hayatını kurtarmak ve daha fazla yaralanmalara sebebiyet vermemek olduğu unutulmamalı ve ilk müdahale bu esaslara göre yapılmalıdır.
  17. Operasyonel ekip tarafından ilk müdahale, yeterli emniyetli bir ortam ve şart oluşmuş ise, yeterli zaman var ise yapmalıdır.
  18. Önlenebilir ölümler için, bir turnikenin konulması, göğüs bandının yapıştırılması, nasofarengeal airwayin konulması sadece birkaç dakikamızı alacağı ve bu küçük müdahalelerin ve değerlendirilen bu çok kıymetli dakikaların yaralıyı hayatta tutabileceği unutulmamalıdır.
  19. Tahliye aracı, yaralı personel tahliyeye hazır olunca ve yeterli emniyet şartları oluşunca çağırılmalıdır.
  20. Operasyon ekibinden sadece ihtiyaç kadar personel yaralıyı yüklemeye yardım etmeli, diğer personel savaşmaya devam etmeli ya da emniyet almalıdır.
  21. Kazazedelerin silah ve mühimmatı şayet yaralı ile gönderilecekse, doldur boşaltı yapılmış, emniyeti alınmış olmalıdır.
  22. Telsizler kapatılmalı operasyon kanalında olan konuşma ve muhaberenin başkaları tarafından duyulmasına engel olunmalıdır.
  23. El bombası gibi patlayıcıların sahada kalması tercih edilse de kazazede ile birlikte üzerinde gitmesi halinde istenmeyen kazaların yaşanabileceği düşünülmelidir.
  24. Her bir yaralı için şartlar elveriyorsa Yaralı Tahliye Kartı düzenlenmelidir. Yaralı Tahliye Kartı düzenlenememiş ise Temel tahliye bilgileri notu hazırlanmalıdır. Bu not yazılı olması tercih edilir fakat sözlü olarak da verilebilir.
  25. Tahliye ekibi, mutlak suretle operasyon ekibinden temel tahliye bilgilerini almalıdır. Temel tahliye bilgileri NATO üyeleri ülkelerinde adı geçen MIST REPORT dur.
  26. Yaralı araca konurken tahliye aracı en hızlı şekilde yaralıyı içeriye alabilecek ve en hızlı şekilde çıkış yapabilecek şekilde yaklaşmalıdır. Belirleyici unsur TAKTİK DURUMDUR.
  27. Yaralıyı yükleme esnasında gerekir ise balistik kalk

anlar ile koruma sağlanmalıdır.

  1. Tahliye aracı harekat eder etmez, yaralının ulaştırılması planlanan sağlık merkezine (ROL 1) getirilen hasta ve yaralılar hakkında bilgi (MIST REPORT) verilmeli, hastane ekibine gerekli müdahale ortamının sağlanması için zaman kazandırılmalı, gerekli hekimler ve personel, derhal travma müdahale odasına çağrılmalı ve hazır olmalı, anestezi, radyoloji, kan merkezi gerekli hazırlıkları yapmalı, ameliyathane hazırlanmalı, ilgili hekim yok ise ( Kalp ve damar Cerrahi, Ortopedi, Beyin Cerrahi, Genel Cerrahi vs.) bir sonraki tahliye ayağı planlanmalıdır.
  2. Yaralı sedyeye sabitlenmeli, hava aracında ise kayması önlenecek tedbirle alınmalıdır.
  3. Tahliye aracını kullanan şoför, tecrübeli ve soğukkanlı olmalı, aracını iyi tanımalı, pusu ve EYP lere karşı hazır olmalıdır.
  4. Tahliye aracında ilk müdahale ekibinin kullanacağı temel malzemeler (örneğin kanama müdahale, havayolu müdahale, serum, bandajlar vs.) önceden hazırlanmalı ve kolay ulaşılabilir yerlerde olmalıdır.
  5. Operasyon esnasında düşman kuvvetlerin mahalli halka zarar verebileceği, bu sebeple tahliye aracında kısmen pediyatrik malzemelerin de olması operasyonun icrası ve yerel halkın desteği açısından önemlidir.
  6. Tahliye esnasında kazazedenin hypotermiye girmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
  7. Bir adet Monitör / defibrilatör, bir adet CPR cihazı ile bir adet Ventilatör mutlaka tahliye aracında hazır olmalıdır.
  8. Bu cihazlar alınırken, askeri alanda kendini ispatlamış, testleri yapılmış, taktik alana uygun dayanıklılıkta olan ürünler tercih edilmelidir. (Bu konuda kara araçları ile veya helikopter ile tahliyede Askeri alana yönelik olarak cihaz üreten ZOLL Şirketine ait cihazlar tercih edilebilir.)
  9. Müdahaleler pürüzsüz ve hızlı yapılmalıdır. Bu tecrübeyi edinmek için defalarca prova edilmesi bu sebeple önemlidir.
  10. Araç içinde İlk yardım personelinin bir Harnes ile veya emniyet kemeri ile kendini emniyete alması önemlidir. Zira tehlikeli bölgelerden geçerken manevra veya aracın devrilme olasılığı hatırlanmalıdır.
  11. Aracın içinde birden fazla yaralı olabilir. Böyle durumlarda triaj esasları uygulanmalı, önceliğe göre müdahale edilmelidir.
  12. İlk yardım merkezine veya hastaneye ulaşıldığında önce en kritik yaralı teslim edilmelidir.
  13. Yaralıyı teslim alan istasyon yine kazazedeye ait silah ve mühimmatı ilkyardım istasyonuna sokmamak için gerekli hazırlıkları yapmalı, gerekli personeli hazır bulundurmalıdır.
  14. Meskun mahal ve diğer operasyonlarda kullanılan kara, deniz ve hava araçlarının hepsinde, en az 2 sağlık personelinin olması idealdir.
  15. Operasyon bölgesinden mümkün mertebe sağlık personeli tahliye için tahliye aracına alınmamalıdır. Tahliye aracında sağlık personeli yok ise değerlendirilmelidir.

Ürün Kataloğu

EDGE MEDICAL EYEWEAR

EDGE MEDICAL EYEWEAR

IMPACT RATED All of our lenses are made of shatter-resistant polycarbonate. This material is lightweight, blocks 99.9% of UV radiation and defends against projectiles or blunt forces with its natural strength. Our lenses are always designed with the strict safety...

IFAK

IFAK

IFAK, or Individual First Aid Kit, is crucial for soldiers in a combat area for several reasons: Immediate Medical Care: In combat situations, immediate medical attention can be a matter of life or death. IFAKs are designed to provide soldiers with essential medical...

REFRESHING SCARF

REFRESHING SCARF

COOLING SCARF: In every place where military personnel need to cool down, easy-to-use, long-lasting, durable scarves with superior fabric technology are now available in our country. Whether in military or civilian operations, headquarters duties, the use of aircraft,...